10 tips för damcykel – Läs innan du köper damcykel!

damcykel

En klassisk damcykel har en form som passar den kvinnliga ergonomin men många män väljer också att cykla på damcyklar. Detta då de inte sällan är robusta och väldigt bekväma. Perfekt för längre turer och då du ska ta med dig saker i cykelkorg och på pakethållare.

En cykel dam kan trivas med är helt klart en cykel gubbar är minst lika glada för. Oavsett om du är gumma eller gubbe så kan du dra nytta av följande tips då du ska köpa en damcykel. De kan hjälpa dig att välja rätt modell samt att spara pengar.

10 tips för att köpa damcykel du blir nöjd med

 1. Hur trögtrampad dam cykel kan du tänka dig?

Om du ska cykla längre och kanske uppför backar vill du ha möjlighet till lättare tramp. Detta får du med växlar. En klassisk damcykel kan ha tre växlar och det kan räcka gott och väl för kortare turer såväl som regelbunden användning.

Men tänk noga igenom var du kommer att cykla. Du har kanske inte ens tänkt på hur backigt det är i din stad. Särskilt inte om du först nu ska ställa bilen mer och ta cykeln istället. Visste du till exempel att Jönköping är Sveriges backigaste stad? Om du bor där vill du ha en cykel dam och herr trampar lätt på!

 1. Fundera på om du vill ha damcykel på el

Se lite närmre på frågor och svar om en billig elcykel som kan fungera fint för korta såväl som längre sträckor. Ett superbra exempel på detta är en Lifebike som med sin stadiga form är bekväm att cykla på och som ger den extra skjutsen med batteri. Perfekt om du bor i Jönköping men också för dig som tänker pendla på cykel från förort till stadskärna med jämna mellanrum.

Fast missa inte att det går bra att köpa en dam cykel som inte går på el och lägga till en elmotor. Numera finns det alternativ som Zipforce som är en elmotor för alla cyklar. Den är enkel att montera och gör om din cykel till elcykel när du behöver lite mer kraft. Du finner mer information om motor till vanlig cykel här!

zipforce motor

 1. Fotbroms eller inte

Ta inte för givet att det kommer att finnas fotbroms på en damcykel med många växlar. När cykeln har 3 växlar kan det vara fallet men kolla alltid upp detta om du känner att en fotbroms är en självklarhet.

Handbromsar blir ju allt vanligare och det går att vänja sig vid att bromsa på detta vis. Men en del tycker att det känns tryggare att bromsa med foten. Om du tillhör de som vill cykla på detta vis ska du ställa krav på din nya cykel och se till att den har en fotbroms. Detta är något som kan öka säkerheten då du cyklar eftersom du känner dig trygg med hur du hanterar bromsar.

 1. Hur har cykeln klara damcykel bäst i test?

Det finns numera gott om damcykel bäst i test artiklar att ta del av. Råd och rön är en tidning som har den här typen av information men då måste du betala för att få ta del av den. Tidningar som Expressen kan ha informationen gratis tillgänglig online.

Det finns också testportaler, svenska och utländska, som går igenom cyklar och utser vissa modeller som de bästa i enlighet med kriterier som:

 • Kvalitet
 • Balans
 • Växlar
 • Montering
 • Pris

Olika test kan ha olika fokus. Dessutom är det ofta så att man gärna trycker lite extra för utvalda modeller för att testet är beställt av en viss butik eller ett cykelmärke. Är du bara medveten om detta kan du absolut dra nytta av damcykel test och läsa damcykel bäst i test artiklar för att få mer information rent tekniskt och hitta det som kan passa dig bäst.

 1. Hur ofta ska du cykla på cykeln?

Det här är en fråga du ska ha svaret på. Om du ska cykla varje dag, kanske flera gånger om dagen, är det väl värt att satsa på lite högre kvalitet. Då behöver du inte serva cykel lika ofta. Bara en sådan sak som att du får lite bättre däck kan ju få stor betydelse för hur långt det går mellan servicetillfällen.

Om du inte cyklar särskilt ofta så kanske du kan nöja dig med en billig damcykel. Men tänk på att en cykel som är gjord av material som lätt rostar och som står i en fuktig och kall miljö kan säcka ihop utan att du tar ett tramptag på den!

 1. Vill du träna på cykeln?

En bra damcykel kan användas för mer än att pendla. Om du vill ha en cykel som du ibland tränar på så kan det vara bra med fler växlar. Här kan det vara klokt att se på cyklar som har utanpåliggande växlar, det vill säga kugghjulen som du ser på bakhjulet.

 1. Få med dig varor och små personer

Nu är det ganska vanligt med damcyklar som har cykelkorg och gott om plats på pakethållaren. Men om det här är en viktig punkt för dig ska du undersöka hur det kommer att fungera med last. Kanske vill du ha en cykelvagn för varor och barn. Då är det viktigt att det går att fästa denna på cykeln.

Ta reda på hur tungt det går att lasta cykeln. Det är klart att du inte kan cykla med hur tung last som helst men om du vet att det kommer att bli mer än vad som kan anses vara standard behöver du en bastant cykel som inte kommer att slitas ut i förtid på grund av detta.

dam cykel packning

Ta en titt på hur en damcykel med korg är designad och om det kanske går att hänga på cykelväskor på sidorna. Detta kan ju vara viktigt om du ska ut och campa med cykeln och behöver få med dig saker som tält och stormkök på ett praktiskt sätt.

 1. Hur kommer väglaget att se ut?

Om du ska cykla året runt ska du ha en cykel med däck som är gjorda för detta. Du kanske till och med vill byta däck på cykeln för vintern. Detta bör du dock inte behöva när du köper en damcykel med kraftiga däck som ger ett gott fäste.

Fast kom ihåg att lära dig cykla på rätt sätt på olika underlag. Du kan inte lita blint på att lite bättre däck gör hela jobbet. Precis som när du kör bil på halt underlag så måste du köra med nätta tag och vara medveten om hur lång tid det kommer att ta att stanna eller när det kan bli slirigt då du svänger.

damcykel däck

Det finns till exempel slanglösa däck och det kanske kan vara en bra idé om du ofta kör på ojämnt underlag eller platser där det finns större risk för punka.

 1. Budget för din dam cykel

Damcykel pris får förstås också betydelse. Det går att hitta erbjudanden för att spara pengar på en dyrare modell. Det går också att hitta en billig damcykel som erbjuder hyffsad kvalitet. Tänk framåt när du ser på priset för en dam cykel. Om du tänker använda den mycket och gärna vill få en så underhållsfri cykel som möjligt är det klokt att betala lite mer för material och teknik som är hållbar.

 1. En cykel du tycker om

Det här är inte viktigast. Men om du vill ha en vit cykel är det klart att du ska satsa på en vit damcykel och inte en svart! Ibland kanske du inte kan välja men då det går och finns olika färger kan det vara roligt att köpa den variant som du tycker är finast.

damcykel i natur

10 frågor och svar om damcyklar

Här är några vanliga frågor om damcyklar med svaren som kan hjälpa dig att välja rätt!

 1. Vad väger en damcykel?

Det beror på den modell du väljer. Det finns lättviktiga damcyklar på omkring 10 kg och mindre. Sedan kan du välja en damcykel som väger 23 kg och mer! Lägg till detta vad det kommer att väga om du har packning med dig.

 1. Vilken damcykel ska jag välja?

Välj en damcykel som har de funktioner du behöver och kvalitet som du blir nöjd med samt ett pris som du har råd med.

 1. Hur många bar ska jag ha i cykeldäck på damcykel

Låt oss säga att du har en damcykel med 28 tum däck med innerslang. Då ska du har 2,5 bar fram och 2,6 bar baktill. Om däcket är slanglöst ska du ha 1,8 bar framtill och 1,9 bar bak. Sedan kan det vara så att en damcykel med cykeldäck som är gjorda för landsvägscykling behöver mycket högre barvärde på upp till 7 bar. Hybridcyklar kräver mycket mindre på omkring 5 bar och en mountainbikemodell för dam kan klara sig med upp till 3 bar.

Undersök alltså vad rekommendationen är för däcken för den cykel som du har köpt eftersom detta kan variera.

 1. Hur många tum är det på damcyklars däck?

Tum för damcykel beror på damens ålder och längd. Efter 11 år så är det damcyklar med hjul på 26 tum som rekommenderas. När du är över 155 cm lång så ska du se på damcyklar med 26-28 tum. Här är det också att rekommendera en lägre ram.

 1. Behöver jag cykelhjälm på damcykel?

Om du har fyllt 15 år ska du använda cykelhjälm när du cyklar. Detta även på en damcykel som kan kännas som väldigt stabil och därmed mindre trolig att vingla och ramla från.

cykel dam hjälm

 1. Vad är skillnaden mellan damcyklar och herrcyklar?

En damcykel och herrcykel ser olika ut. På herrcykeln har du ju en rakare spång mellan sadel och styre som sitter högt upp. Dessutom har en herrcykel smalare sadel än en damcykel. En annan skillnad är att det brukar vara kortare mellan styre och sadel på en damcykel än vad det är på en herrcykel.

damcykel och herrcykel

Herrcyklar har för det mesta ett styre som är rakare än det som sitter på en damcykel. Och det är ganska vanligt med mörka färger på herrcyklar. Vill du ha en vit cykel får du kanske nöja dig med en dammodell!

 1. Var kan jag hitta en prisvärd damcykel?

Om du vill ha en ny damcykel ska du kika i butiker online. När du köper cykel online är det lättare att jämföra priser och hitta fina erbjudanden för den modell som du är intresserad av.

 1. Hur säger jag damcykel på engelska?

På engelska är damcyklar women’s bikes. Du kan också säga female bikes eller bikes for women.

 1. Är en damcykel mindre stöldbegärlig?

När en damcykel har några år på nacken är det sant att den inte är första målet för cykeltjuven. Detta eftersom en äldre damcykel är billigare än nyare cyklar med annan design. Fast du ska förstås se till att låsa din dam cykel noggrant oavsett hur stöldbegärlig du tror att den är.

 1. Hur finner jag reservdelar till min damcykel?

Om du vill byta ut en del på din damcykel kan du vända dig till en cykelverkstad. Det finns också sajter online som säljer cykeldelar. Dessutom kan du se på annonsforum online. Lägg in en annons om att du behöver en viss del. Du kanske kan få den gratis från en vänlig skäl som har en cykel av samma märke och modell som ska skrotas.

Bonusfråga – Kan jag cykla från Stockholm till Malmö på treväxlad damcykel?

Ja, det kan du. Det tar sin tid men är fullt möjligt.

Här kan du se en man som cyklat sträckan på en 3växlad damcykel:

Price (kr) - slider
15000 Kr43300 Kr

20000 kr

4.9 av 5
4.9/5

22000 kr

3.7 av 5
3.7/5

15300 kr

3.6 av 5
3.6/5

43300 kr

5 av 5
5/5