Ska du välja en elcykel eller elmoped?

elcykel eller elmoped

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer en elcykel eller elmoped. För det första bör du tänka på vilken typ av terräng du kommer att köra på. Om det huvudsakligen är platt terräng är en lättare cykel med mindre hjul bra. Men om du ska köra på kuperade vägar så är det inte så dumt med en tyngre cykel eller elmoped som har större hjul.

För det andra bör du tänka på hur långt du ska cykla i ett sträck. Är det bara korta resor i stan behöver du inte lika mycket batterikapacitet som när du ska cykla långa sträckor. Om du ska ta dig längre så är det ju inte så dumt med en elmoped som du kan köra mycket snabbare med.

Tänk på din budget. Elcyklar och mopeder kan variera mycket i pris så se till att jämföra och hitta modellen som passar dina behov och din budget.

När du ska köra långt är elmopeden ett bra val

Det är som sagt inte så dumt att beakta hur långt du ska köra. Om du till exempel vill köra varje dag till jobbet med elcykel eller elmoped så ska du tänka på hur lång tid detta tar. Med en elcykel så kommer du inte upp i mer än 25 km/h medans elmopeden kommer upp i 45 km/h.

Dessutom kan du se en elmoped som en spännande upplevelse. Det blir mycket roligare att köra när du får lite mer kraft och dessutom kommer fram snabbare. Det är klart att det ska vara kul att köra till jobbet!

Har du råd med elcykel eller elmoped?

Det finns riktigt dyra elcyklar och ännu dyrare elmopeder. Men det finns också modeller som inte alls är så dyra som du skulle kunna tro. Utvecklingen av batterier går framåt och därmed kan du välja en elcykel eller elmoped som har ett mycket bättre batteri. Då blir det dyrare. Men det är ju en form av investering.

Sedan får du inse att formen på fordonet får betydelse. En bättre och starkare motor kostar mer. Stadiga elcyklar är dyrare och det särskilt då de kommer från kända märken. Ta reda på varför en billig elcykel är billig. Det är inte säkert att ditt bästa alternativ är att köpa den billigaste varianten. Samma sak gäller elmopeder.

Viktigt att köra säkert på elcykel såväl som elmoped

Idag är ju elcykel för barn en möjlighet och det är helt lagligt. Men en moped klass II har faktiskt körkortskrav. Det går inte att köra med moped hur som helst och det är nog bra. När det går så mycket snabbare är det extra viktigt att den som kör kan regler i trafiken.

Var noga med att både du och den du kanske skjutsar har rätt typ av hjälm. Det är inte samma för elcykel som för elmoped. Elcykeln räknas ju som en cykel så du kan köra utan hjälm om du är över 15 år. Det kanske du ser som en fördel vilket andra inte håller med om.

Tänk också på att du behöver serva elcykel såväl som elmoped. Om du väljer en elmoped är det viktigt att du ser över bromsar och kanske till och med byter däck inför vinterkörning. Det kräver lite mer jobb än vad elcykeln hade inneburit men så kör du ju med bättre grepp även då det är kallt och halt utomhus.

Price (kr) - slider
15000 Kr43300 Kr

35000 kr

4.9 av 5
4.9/5

43300 kr

5 av 5
5/5

25000 kr

4.7 av 5
4.7/5

18000 kr

3.4 av 5
3.4/5